Din Ekonomi

Allt du behöver veta om traktamente 2023

Traktamente kan vara en knepig historia. Beloppen varierar beroende på flera faktorer, och uträkningarna kan ta tid, precis som reseräkningen som ligger till grund för beräkningarna.

Men oroa dig inte! Här går vi igenom vad traktamente är, vilka regler som gäller och vem som har rätt till det. Vi har sammanställt en lättöverskådlig guide som samlar all den viktiga information du behöver veta om traktamente för 2023.

Skatteverket har beslutat om ett höjt traktamente för 2023. Schablonbeloppet för en hel dag är nu 260 kronor, istället för de tidigare 240 kronorna.

Men om du känner att hela den här schablonbeloppet, beräkningar och reseräkningar är överväldigande, så finns det en genväg! Längst ner i artikeln hittar du en enkel lösning som låter dig slippa allt detta krångel.

Vad är traktamente?


Traktamenten kan verkligen vara förvirrande. Beloppen varierar beroende på flera faktorer och beräkningarna kan ta sin lilla tid, precis som att fylla i reseräkningen som krävs för att göra beräkningarna.

I denna artikel går vi igenom vad traktamente är, vilka regler som gäller och vem som har rätt till det. Vi har satt ihop en lättöverskådlig guide som samlar all viktig information du behöver veta om traktamente för 2023.

Skatteverket har beslutat om en höjning av traktamentesbeloppet för 2023. Nu är schablonbeloppet för en heldag 260 kronor istället för 240 kronor.

Om du vill slippa bry dig om schablonbelopp, beräkningar och reseräkningar så har vi längst ner i artikeln en genväg för dig.

Vad är då traktamente? Traktamente är en ekonomisk ersättning som betalas ut i samband med tjänsteresor för att täcka de extra kostnaderna som kan uppstå för de anställda. Det gäller kostnader för mat, övernattning och mindre reseutgifter. Traktamente kan utbetalas både vid tjänsteresor inom Sverige och utomlands. Hur stort traktamentet blir beror på resans omfattning.

Det finns olika typer av traktamente:

 • Nattraktamente
 • Heldagstraktamente
 • Halvdagstraktamente
 • Inrikes traktamente
 • Utrikes traktamente
 • Skattefritt traktamente
 • Skattepliktigt traktamente

Traktamente minskar om arbetsgivaren täcker vissa kostnader under tjänsteresan, till exempel måltider. Det är viktigt att hålla koll på vilka kostnader arbetsgivaren står för och vilka du själv ska rapportera. Om din chef exempelvis bjuder dig på lunch under tjänsteresan måste detta dokumenteras.

Traktamente kan verkligen vara en knepig sak att hantera. Beloppen varierar beroende på flera faktorer, och beräkningarna kan ta sin tid, inte minst när man ska sammanställa en korrekt reseräkning som utgör grund för beräkningarna.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om traktamente 2023. Från vad traktamente egentligen är, vilka regler som gäller och vilka som har rätt till det.

Skatteverket har tagit beslut om en höjning av traktamentet för 2023. Schablonbeloppet för en heldag har nu ökat till 260 kronor jämfört med tidigare 240 kronor.

Vill du hoppa över alla detaljer kring schablonbelopp, beräkningar och reseräkningar? Längst ner i artikeln finns en genväg för dig.

Vad är då traktamente? Traktamente betalas ut i samband med tjänsteresor för att täcka de extra kostnader som uppstår för de anställda. Det kan handla om ersättning för mat, övernattning och mindre reseutgifter. Traktamente kan betalas ut både vid tjänsteresor inom Sverige och utomlands. Beloppet för traktamente varierar beroende på resans omfattning.

Det finns flera olika typer av traktamente, inklusive nattraktamente, heldagstraktamente, halvdagstraktamente, inrikes traktamente, utrikes traktamente, skattefritt traktamente och skattepliktigt traktamente. Ersättningen minskar om arbetsgivaren står för vissa kostnader under tjänsteresan, till exempel måltider. Det är viktigt att hålla koll på vad arbetsgivaren täcker och inte. Om exempelvis en chef följer med på tjänsteresan och bjuder en anställd på lunch måste detta dokumenteras.

För att kunna göra avdrag för traktamente måste tjänsteresan uppfylla tre krav för att vara skattefri:

 1. Tjänsteresan inkluderar minst en övernattning och pågår mellan klockan 00:00 och 06:00.
 2. Resan ska vara förlagd till en ort som ligger längre än 50 kilometer från verksamhetsorten.
 3. Tjänsteresan måste kunna styrkas med underlag, till exempel en reseräkning. I reseräkningen ska det framgå vem som deltog i tjänsteresan, var den gick och när den började och slutade.

Om dessa krav är uppfyllda kan traktamentet betalas ut skattefritt.

Klockslag för traktamente

Tider för traktamentet När du åker på tjänsteresa har tidpunkten på dagen betydelse för om traktamentet gäller för en hel eller halv dag. Du avgör detta genom att hålla koll på specifika klockslag.

Hel dag: Traktamentet gäller för avresa som sker före klockan 12.00 och hemkomst som sker efter klockan 19.00.

Halv dag: Traktamentet gäller för avresa som sker efter klockan 12.00 eller hemkomst som sker före klockan 19.00.

Traktamente kan ibland vara komplicerat då beloppen varierar beroende på flera faktorer och uträkningarna kan ta tid, särskilt när man tar hänsyn till reseräkningen som utgör grunden för beräkningarna.

I den här guiden går vi igenom vad traktamente är, vilka regler som gäller och vilka som är berättigade till det. Vi har sammanställt all viktig information om traktamente för 2023, för att ge dig en lättöverskådlig överblick.

Skatteverket har höjt traktamentet för 2023. Nu ligger schablonbeloppet för en heldag på 260 kronor, istället för de tidigare 240 kronorna.

Vi erbjuder även en smidig genväg längst ner i artikeln för att undvika allt krångel med schablonbelopp, beräkningar och reseräkningar.

Vad är traktamente? Traktamente är en ekonomisk ersättning som ges i samband med tjänsteresor för att täcka de extra kostnaderna som dessa resor innebär för de anställda. Ersättningen omfattar kostnader för mat, övernattning och mindre reseutgifter och kan betalas ut vid tjänsteresor både i Sverige och utomlands. Traktamentets storlek varierar beroende på resans omfattning.

Det finns olika typer av traktamente:

 1. Nattraktamente
 2. Heldag
 3. Halvdag
 4. Inrikes
 5. Utrikes
 6. Skattefritt traktamente
 7. Skattepliktigt traktamente

Ersättningen minskar om arbetsgivaren täcker en del av kostnaderna på tjänsteresan, till exempel genom att bjuda på måltider. Det är viktigt att hålla reda på arbetsgivarens bidrag för att dokumentera korrekt.

Checklista för avdragsgillt traktamente I många fall kan du göra avdrag för traktamente. Tjänsteresan måste uppfylla tre krav för att arbetsgivaren ska kunna betala ut det skattefritt:

 1. Minst en övernattning ingår i tjänsteresan, och resan äger rum mellan klockan 00.00 och 06:00.
 2. Tjänsteresan ska vara förlagd på en ort som ligger längre än 50 kilometer från verksamhetsorten.
 3. Du måste kunna styrka tjänsteresan med underlag, till exempel en reseräkning, där det framgår vem som var på tjänsteresan, destinationen och dess start- och slutdatum.

Om du uppfyller ovanstående krav är det skattefritt att få utbetalt traktamente.

Klockslagen som gäller Tidpunkten för avresa och hemkomst påverkar om traktamentet gäller för en hel eller halv dag:

 1. Hel dag: Avresa före klockan 12.00 och hemkomst efter klockan 19.00.
 2. Halv dag: Avresa efter klockan 12.00 eller hemkomst före klockan 19.00.

Belopp för inrikes traktamente 2023 Nedan följer reglerna för inrikes traktamente 2023 i Sverige, inklusive schablonbelopp för hel dag, halv dag och nattraktamente. Vi förklarar även vad som gäller om arbetsgivaren bidrar med en del av måltidskostnaderna under tjänsteresan.

Schablonbelopp för heldag, halvdag och natt De skattefria traktamentsbeloppen varierar beroende på omfattningen av tjänsteresan. För 2023 är följande belopp aktuella:

 • Heldag: 260 kronor
 • Halvdag: 130 kronor
 • Nattraktamente: 130 kronor

Dessa belopp representerar ersättningen som arbetsgivaren kan betala ut för att täcka ökade levnadskostnader för de anställda på tjänsteresa.

Traktamentet sänks efter en tid på samma ort Om en anställd får traktamente på samma ort under en längre tid minskas traktamentet enligt följande:

 • Efter 3 månaders traktamente på samma ort: 70 procent av normalbeloppet för en heldag, det vill säga 182 kronor.
 • Efter 2 års traktamente på samma ort: 50 procent av normalbeloppet för en heldag, vilket motsvarar 130 kronor.

Därför är det viktigt att alltid dokumentera destinationen för tjänsteresan.

Nattraktamente Nattraktamente kan betalas ut om tjänsteresan sträcker sig över natten, det vill säga mellan 00.00 och 06.00. Detta förutsätter att arbetsgivaren inte täcker boendekostnaderna för den anställde.

Om den anställde väljer att bo hos vänner eller släktingar istället för på hotell, uppgår schablonbeloppet för nattraktamente till 130 kronor, vilket motsvarar 50 procent av det vanliga schablonbeloppet.

Kost under tjänsteresan I vissa fall står arbetsgivaren för måltider under tjänsteresan, vilket minskar det skattefria traktamentet. Detta beror på att den anställde inte har behövt använda egna medel för matkostnader, och de extra kostnaderna minskas därmed.

Om hotellfrukost ingår i boendepriset ska traktamentet också minskas.

Utlandstraktamente Vid tjänsteresor utomlands gäller andra regler för traktamente. Dessa regler förklarar vi nedan.

Schablonbelopp för traktamente i utlandet Skattefritt traktamente kan betalas ut för tjänsteresor utomlands, där schablonbeloppet varierar beroende på landets levnadskostnader. Precis som för resor inom Sverige betalas hela normalbelopp.

Utlandstraktamenten för 2023

Här hittar du utlandstraktamenten för inkomståret 2023. Uppgifterna är hämtade ur Skatteverkets allmänna råd för ökade levnadskostnader i utlandet vid tjänsteresa, tillfälligt arbete och dubbel bosättning.

Utrikes resa

Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Albanien265
Algeriet376
Angola956
Antigua och Barbuda814
Argentina305
Armenien544
Australien744
Azerbajdzjan436
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Bahamas1 140
Bahrain867
Bangladesh520
Barbados1 095
Belarus317
Belgien794
Belize658
Benin531
Bolivia438
Bosnien-Hercegovina345
Botswana379
Brasilien430
Brunei Darussalam524
Bulgarien389
Burkina Faso433
BurmaSe Myanmar
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Centralafrikanska republiken461
Chile487
Colombia260
Costa Rica610
Cypern613
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Danmark1 051
Djibouti677
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Ecuador689
Egypten275
Elfenbenskusten693
El Salvador565
Eritrea480
Estland526
Eswatini260
Etiopien269
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Filippinerna468
Finland786
Frankrike852
Förenade Arabemiraten1 057
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Gabon680
Gambia321
Georgien315
Ghana260
Grekland639
Grenada698
GrönlandSe Danmark
Guinea694
Guyana660
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Haiti700
Honduras490
Hong KongSe Kina
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Indien359
Indonesien483
Irak659
Iran1 880
Irland827
Island889
Israel1 060
Italien701
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Jamaica529
Japan480
Jordanien914
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Kambodja573
Kamerun517
Kanada844
Kazakstan261
Kenya502
Kina688
Kirgizistan260
Kongo (Brazzaville)576
Kongo (Demokratiska Republiken)808
Kosovo274
Kroatien472
Kuba613
Kuwait899
Land eller områdeNormalbelopp (exkl. logi per dag)
Laos260
Lettland603
Liberia784
Libyen260
Liechtenstein1 032
Litauen497
Luxemburg847
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Macaose Kina
Madagaskar260
Malawi314
Malaysia335
Maldiverna491
Mali467
Malta580
Marocko454
Mauretanien398
Mauritius440
Mexiko507
Mikronesien560
Mocambique415
Moldavien337
Monaco898
Mongoliet395
Montenegro392
Myanmar260
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Nederländerna721
Nederländska Antillerna754
Nepal287
Nicaragua470
Niger361
Nigeria663
Nordmakedonien, f.d. Makedonien305
Norge1 019
Nya Zeeland623
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Oman915
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Pakistan260
Panama682
Papua Nya Guinea634
Paraguay343
Peru480
Polen457
Portugal499
Puerto RicoSe USA
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Qatar897
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Rumänien357
Rwanda331
Ryssland727
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Saint Lucia681
Saint Vincent och Grenadinerna590
Samoa, Självständiga staten608
San MarinoSe Italien
Saudiarabien1 008
Schweiz1 149
Senegal561
Serbien390
Seychellerna1 058
Sierra Leone262
Singapore862
Slovakien548
Slovenien539
Spanien646
Sri Lanka260
Storbritannien och Nordirland779
Sudan522
SwazilandSe Eswatini
Sydafrika289
Sydkorea636
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Taiwan631
Tanzania462
Thailand546
Tjeckien529
Togo530
Tonga482
Trinidad och Tobago927
Tunisien260
Turkiet260
Turkmenistan1 533
Tyskland718
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Uganda415
Ukraina331
Ungern385
Uruguay547
USA1 113
Uzbekistan260
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Vanuatu731
Venezuela367
Vietnam411
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Zambia630
Zimbabwe260
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Österrike669
Land eller områdeNormalbelopp (exklusive logi per dag)
Övriga länder och områden456

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart