Din Ekonomi

Förbättra din privatekonomi

Är du stressad över din privatekonomi och att pengarna inte skall räcka till?  Känner du ofta att du har dålig eller ingen koll på vad du spenderar dina pengar på?

Ett bra första steg är att göra en budget för att få en översikt och se om det är något du kan ändra på i din privatekonomi.

Här ger vi dig ett par tips och råd som du kan använda för att förbättra din privatekonomi!

I artikeln hittar du

 • Vad är din privatekonomi?
 • Ta temperaturen på din privatekonomi
 • Gör en budget
 • Tips för att förbättra privatekonomin

Privatekonomi

Privatekonomi är helt enkelt den ekonomin som omfattat privatpersonens inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Det handlar om hur du hanterar dina pengar och din personliga ekonomi. Många personer avsätter även en del till sparande, en del av privatekonomin går till att betala av olika typer av lån som bolån och billån till exempel. Den sista delen går till vardagliga behov som mat, kläder, inredning med mera. 

Det enklaste i privatekonomin är att hålla koll på två delar, pengar in (inkomster och pengar ut (utgifter). Genom att beskåda dessa delar kan du få en uppfattning om hur din privatekonomi mår och om den är hållbar.

Exempel på typer av inkomster

tänker att inkomster är lika med lön, men det handlar även om pensionen för pensionären och studiestöd för studenter. Olika typer av inkomster kan vara.

 • Lön från arbete
 • Studiestöd
 • Pension
 • Barnbidrag
 • Föräldrapenning
 • Sjukpenning
 • Arbetslöshetsersättning
 • Avkastning från investeringar
 • Aktieutdelning

Exempel på utgifter

Utgifter är precis som det låter, det inkluderar alla penar som du gör av med varje månad. Utgifter är oftast bostadskostnader som bolån eller hyra, men den poster är oftast lika stor som allt annat som du gör av med per månad som levnadskostnader. Du kan oftast spara mycket pengar varje månad på att ta bort alla småutgifter som luncherna ute med jobbet eller den där kaffen på Starbucks.

Exempel på utgifter kan vara

 • Bostadskostnader (hyra, el & vatten)
 • Försäkringar
 • Mobilabonnemang
 • Transportkostnader som bensin och busskort
 • Kostnader för mat och kläder
 • Lån (amorteringar och räntor)
 • Restaurangbesök och utelive
 • Läkarbesök, tandvård och medicin
 • Tobak och alkohol
 • Ta temperaturen på din privatekonomi

Ta temperaturen på din privatekonomi

Har du koll på hur din ekonomi går på riktigt? Det kan vara bra att gå igenom detta med dig själv och ställa dessa frågor. Även om ekonomin fungerar för tillfället och du kanske klarar av att betala alla dina utgifter så är det nyttigt att sätta sig in i sin egen privata ekonomiska situation. Vad skulle hända om du till exempel blev arbetslös eller sjuk en längre tid?

Frågor som du skulle kunna ställa dig själv.

 • Känner du dig stressad över att pengarna inte skall räcka till?
 • Har du koll på var dina pengar tar vägen?
 • Måste du låna pengar eller handla på kredit/avbetalning för att kunna klara av vardagen?
 • Finns det en risk att du inte kommer kunna klara av att betala dina fakturor?

För den som har ekonomisk stress och problem med sin privatekonomi är det viktigt att försöka förbättra läget innan det blir snabbt värre. Antingen på egen hand eller genom att söka hjälp från familj och vänner.

Börja med att göra budget över alla dina inkomster och utgifter för att få en klar bild av din ekonomiska situation i ditt liv.

Gör en budget

Att göra en budget är det första steget för att få koll på sin ekonomi och på så sätt kunna förbättra sin privatekonomi och kartlägga den. Du kartlägger din ekonomi genom att göra en så kallad budget. Detta kan låta komplicerat men det är så enkelt som att du bara skriver ner dina kostnader och dina inkomster du har varje månad. Ta med alla kostnader för att utgöra en rättvis bild.

Med denna översikten kan du enkelt se om det finns utrymme för att förbättra din ekonomiska situation. Många gånger betalar man för saker man inte behöver egentligen som till exempel abonnemang, uteluncher, onödiga köp och streaming tjänster som man kanske skrev upp sig på för att få en gratismånad men som sedan rullat på med autogiro.

Nuvarande månadsbudget

Börja med att göra en nuvarande månadsbudget för månaden och två månader tillbaka. Specificera alla dina inkomster (efter skatt) i en lista eller i en tabell. Att göra en budget kan du antingen göra på det klassiska sätter med papper och penna eller digitalt på din dator eller mobiltelefon. Du kan göra en tabell i ett Excel-dokument eller ta hjälp av färdiga budgetkalkyler som finns på nätet.

Tips!

Använda budgetkalkylen som finns på www.konsumentverket.se för att göra en månadsbudget.

Efter det att du har skrivit upp och plussat ihop all dina inkomster, gör du en lista över dina utgifter. Missa inte några utgifter och inkomster, ta gärna hjälp ifrån senaste månadernas räkningar, kontoutdrag, kvitton och din senaste deklaration. Efter att du har tagit dina inkomster minus de totala utgifterna får du fram ditt resultat.

Resultatet kommer vara din marginal för månaden. Det är så mycket du har möjligt att använda dig av eller spara. Titta genom ditt resultat noggrant och se om det är något du kan ändra för att få ett annat resultat om du vill ändra något!

Din nya månadsbudget

Gör en till kolumn bredvid den du har för dina utgifter och fyll i de kostnaderna du vill ändra på i din månadsbudget. Det kan till exempel vara sådant lägga mindre pengar varje månad på utelunchen eller kaffe på dyra kaféer. Genom detta sätt kan du enkelt se hur du kan öka din marginal och hur mycket du kan spara genom göra ett par viktiga nyckelinsatser.

När du känner dig klar och nöjd med din nya månadsbudget och har en realistisk plan hur du skall nå ditt är det bara att börja leva efter den!

Vi tar upp ett exempel: Jonas har totalt 25 000 kronor i inkomst varje månad efter skatt. Jonas lägger 2 000 kr i månaden på drivmedel och 3 000 kronor på restaurangbesök och luncher ute på restaurang. Just nu går Jonas plus minus noll i slutet av varje månad, men för att få en bättre ekonomisk trygghet har han beslutat för att göra en ny budget där han kan spara 2 000 kr i månaden.

Nuvarande månadsbudgetNy månadsbudget
Total inkomst per månad (efter skatt)25 000 kr25 000 kr
Kostnader
Bensinkostnader2 000 kr1 500 kr
Restaurangbesök3 000 kr1 500 kr
Resultat (inkomst minus kostnader)0 kr+ 2 000 kr

Tips för att förbättra din egen privatekonomi

En bra och sund privatekonomi handlar i grund och botten om planering och hitta en bra balans mellan dina inkomster och utgifter. Ibland försätter man sig eller råkar hamna i en situation som gör det lite svårare att klara av ekonomin. Det kan hända att du plötsligt blir arbetslös, sjukskriven eller går igenom en tuff skilsmässa. När det inträffar handlar det om att inte ge upp och sticka huvudet i sanden utan planera och ta dig igenom det.

Att ha större utgifter än inkomster under en längre period kan leda till en ekonomisk stress och påverka din hälsa negativt. Det kan också innebära sämre kreditvärdighet och betalningsanmärkningar. Det kan leda till att det blir svårare att hyra en lägenhet, ta ett lån och teckna ett mobilabonnemang.

Här hittar du ett par tips och råd för att förbättra din privatekonomi.

Minska dina utgifter

För att först kunna förbättra din privatekonomi måste du antingen öka dina inkomster eller minska dina utgifter. Att öka sina inkomster är inte det enklaste att göra och det kan bero på vad för jobbmöjligheter du har. Det snabbaste sättet att få till en sundare ekonomi är att se över vad du har för utgifter, vilket enkelt kan göras med en ny och sundare månadsbudget.

När pengarna börjar sina och ta slut är det viktigt att du prioriterar och lägger dina pengar på vad som är allra nödvändigast som hyra, mat och el. Du behöver kanske inte lägga pengar på nöjen och nya kläder.

Vad kan man spara in på? Det är förstår viktigt att se över din individuella situation, men här kommer ett par pengar.

 • Se över dina abonnemang – Du kanske inte behöver Netflix, Dplay och Spotify?
 • Flytta till en billigare bostad om du kan eller ta in en inneboende.
 • Dra ner på dina matkostnader genom att planera dina inköp. Skriv en inköpslista och undvik handla onödiga spontanköp, handla mat som är på extra pris och ha med dig matlådor till jobbet.
 • Dra ner på dina onödiga kostnader som till exempel biobesök, fika på stan, restaurangbesök, alkohol och tobak.
 • Spara in pengar på bensin, ta cykeln eller gå om det är möjligt.

Spara pengar till en buffert

För att ha en stabil och hållbar privatekonomi rekommenderas det att ha en buffert som du kan använda om du är i behov av extra kapital. En bra tumstock är att ha minst två månadslöner som buffert. Har du en bra budget behöver du inte låna pengar om du skulle drabbas av en oförutsedd kostnad, som till exempel sjukskrivning eller arbetslöshet. Det är aldrig försent för att börja spara pengar till en buffert. Om du sparar en tusenlapp i månaden gör det stor skillnad.

Ett tips är att skapa en automatisk överföring av ditt önskade belopp du vill spara till ditt sparkonto.

Håll koll på dina fakturor och räkningar

Glöm inte att en räkning som du inte betalar i tid kan bli mycket dyr. För varje påminnelse du får tillkommer en påminnelseavgift, sedan kostnader för inkasso och ansökan om betalningsföreläggande. Har fakturan kommit till betalningsföreläggande och du inte har betalat kommer du få en betalningsanmärkning som ligger kvar i tre år.

På konsumentverkets hemsida finns ett exempel hur en obetald elräkning på 600 kronor kan växa till en 2 000 kronors räkning. Först en påminnelseavgift på 60 kr + inkassoavgift på 180 kr + 300 kr för kostnaden för att ansöka om betalningsföreläggande + 380 kr i ombudsarvode + 600 kr i grundavgift vid verkställighet = 2 120kr totalt.

Ett tips för att undvika att dra på sig dessa kostnader är att betala dina räkningar i tid och det bästa är så fort du får dem. Försök sätta alla löpande räkningar du kan på autogiro. På detta sätt behöver du inte fundera på att betala dem.

Om du inte klarar av att betala dina räkningar är det bäst att kontakta det företaget du är skyldig pengar så fort som möjligt och försöka göra upp en betalningsplan innan räkningen går till inkasso.

Tag hjälp hos kommunens budget- och skuldrådgivare

Något som dem flesta inte vet är att alla svenska kommuner är skyldiga enligt lag att erbjuda en kostnadsfri budget- och skuldrådgivning. Om du har svårt att förbättra din privatekonomi kan du vända dig till kommunen för att få stöd och råd. De kommer hjälpa dig få en överblick om din ekonomi och hur du skall hantera dina skulder.

Du kan hitta kontaktuppgifter till din kommuns budget- och skuldrådgivare på Konsumentverkets hemsida.

Jämför om du ska låna pengar

Att låna pengar kan likställas med att använda pengar du inte har tillgång till, på råga till allt måste du dessutom betala ränta och avgifter på ditt lån. Om du vill ansöka om ett lån är bäst först att jämför olika långivare och räntorna de erbjuder.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart