Att hyra ut sin bostad kan vara en lönsam affär, men det är viktigt att vara medveten om de specifika lagar och regler som gäller för att undvika potentiella juridiska konsekvenser. Oavsett om det handlar om att hyra ut en bostadsrätt eller hyresrätt i andra hand, är det avgörande att förstå vad som krävs och vilka skyldigheter som åligger en som hyresvärd. Denna artikel kommer att ge en översikt över de viktigaste faktorerna som bör beaktas vid uthyrning av bostad samt ge tips på var man kan hitta ytterligare information och rådgivning.
Vilken typ av bostad ska du hyra ut?
- Hyra ut bostadsrätt
- Hyra ut hus
- Hyra ut hyresrätt
- Hyra ut stuga
Hyr ut bostaden skattefritt
Att hyra ut sin bostad kan vara en lönsam affär, och det finns vissa förmåner när det gäller beskattning. En intressant aspekt är hur mycket du kan tjäna utan att behöva betala skatt. Enligt svenska skatteregler har du möjlighet att göra vissa avdrag och schablonavdrag för att minska din beskattningsbara hyresintäkt.
Först och främst kan du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor av den hyra du tar emot från din hyresgäst. Detta schablonavdrag är avsett att täcka vissa kostnader och underhåll som är förknippade med att hyra ut en bostad. Utöver schablonavdraget har du också rätt att göra avdrag på 20 % av hela din hyresintäkt. Detta innebär att om du hyr ut din bostad för 50 000 kronor per år, kan du göra ett avdrag på 20 % av den summan, vilket blir 10 000 kronor. Denna avdragsrätt hjälper till att minska den beskattningsbara inkomsten ytterligare.
Sammanfattningsvis kan du alltså hyra ut din bostad för upp till 50 000 kronor per år utan att behöva betala skatt på den hyresinkomsten. Detta beror på att du kan göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor samt ett avdrag på 20 % av hela din hyresintäkt. För att få en mer exakt uppfattning om hur dessa beräkningar fungerar och för att anpassa dem till din specifika situation, rekommenderas det att använda en kalkylator som tillhandahålls av Skatteverket. Denna kalkylator kan hjälpa dig att beräkna schablonavdrag, kostnader och avdrag på ett korrekt sätt och ge dig en tydligare bild av din beskattningsbara hyresintäkt.
Notera dock att skatteregler kan förändras över tid, så det är alltid bra att konsultera den senaste informationen från Skatteverket eller rådgöra med en skatteexpert för att få uppdaterad och korrekt information när det gäller beskattning av hyresintäkter.
Får jag hyra ut min bostad?
När du har bestämt dig för att hyra ut din bostad är det viktigt att du tar hänsyn till tillståndet för uthyrningen och de regler som gäller för andrahandsuthyrning, särskilt med avseende på din specifika bostadsform. Reglerna varierar något beroende på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Generellt sett krävs tillstånd och godkännande från din hyresvärd eller bostadsrättsförening.
Om du har en bostadsrätt och planerar att hyra ut den, kommer bostadsrättsföreningen att vilja ha namn och information om den blivande hyresgästen. Det kan därför vara fördelaktigt att börja skapa en annons så tidigt som möjligt. För att hyra ut en hyresrätt krävs det även “beaktansvärda skäl” för att hyresvärden ska godkänna uthyrningen. Å andra sidan krävs det numera bara ett skäl för att hyra ut en bostadsrätt. Om du planerar att hyra ut ditt hus behöver du inte ansöka om tillstånd, men det finns regler för hur mycket du får ta ut i hyra, vilket kan vara bra att ha i åtanke.
Vanliga skäl för att hyra ut bostad
- Sambotest
- Sjukdom
- Studier eller arbete på annan ort
- Du ska bo utomlands under en längre tid
- Närstående som är i behov av boende
- Bostadsrätt svårsåld under nuvarande marknadsläge
- Militär grundutbildning som “lumpen” eller militärtjänstgöring.
Giltiga skäl, som kan betraktas som beaktansvärda, kan också anses vara motiveringar för att hyra ut en bostadsrätt. Däremot kan det finnas en avgift för uthyrning av bostadsrätten som tas ut av bostadsrättsföreningen. Om en sådan avgift tillkommer har du som uthyrare rätt att inkludera den i hyresbeloppet för den framtida hyresgästen.
Vad kan man ta ut i hyra?
När det gäller prissättningen av hyror varierar det beroende på typen av bostad. Generellt sett innebär äganderätten till en bostadsrätt att man har större frihet att sätta hyran, medan det för hyresrätter finns strängare regler för att bestämma hyran. I fallet med hyresrätter är det inte tillåtet att hyra ut bostaden med vinstsyfte. Istället måste hyran baseras på de faktiska kostnaderna för bostaden. Det finns även andra parametrar som spelar in, men huvudprincipen är att hyran ska vara rimlig och skälig. För mer information om vad som utgör en skälig hyra rekommenderar vi att läsa vår artikel om ämnet och använda vår kalkylator för att beräkna den korrekta hyran.
Gör en bra och tydlig uthyrningannons
Att skapa en effektiv uthyrningsannons är en viktig del av att hitta en lämplig hyresgäst. Det är viktigt att skriva en lockande beskrivning som väcker intresse, samtidigt som man undviker överdrifter och håller sig till sanningen. Inkludera information om närområdet, kommunikationer, skolor, allmänna utrymmen och eventuell uteplats. Detta hjälper den potentiella hyresgästen att få en helhetsbild av bostaden och dess omgivningar.
För att skapa en positiv uppfattning är det också viktigt att använda bilder av hög kvalitet. Ljusa och välkomnande bilder kan bidra till att skapa en positiv känsla. Vid fotografering av ditt hem, tänk på att ta bort privata ägodelar och inred med en balanserad mängd möbler och dekorationer. Att framhäva kuddar, filtar och blommor kan enkelt förmedla en hemtrevlig och fräsch atmosfär.
Sammanfattningsvis är det viktigt att skapa en engagerande uthyrningsannons genom att inkludera relevant information och använda lockande bilder. Genom att presentera bostaden på ett attraktivt sätt kan du öka dina chanser att hitta en passande hyresgäst.
Uthyrningstid
Det vanligaste är att man blir beviljad att få hyra ut i 12 månader och efter detta måste ansöka till hyresvärden för en förlängning. Det är återigen giltiga skäl som avgör en eventuell förlängning.
Vad ska man tänka på vid uthyrning av en bostad?
- Räkna ut hyra. När du ska hyra ut en bostad måste hyran anses vara skälig. Att t aen oskälig hyra “ockerhyra” kan leda till att man blir återbetalningssskyldig.
- Tillstånd att hyra ut bostaden. Du som har en hyresrätt eller bostadsrätt måste ansöka för att kunna hyra ut din bostad. För att hyra ut en hyresrätt kravs “särskilda skäl”. Kraven för bostadsrätt är att du behöver ett skäl för hyra ut och föreningens godkännande.
- Hyresförmedlare? När du funderar på att hyra ut din bostad kan det vara värt att överväga om du vill anlita en hyresförmedlare eller om du vill ta hand om hela processen själv. Att anlita en hyresförmedlare kan ha sina fördelar, inklusive andrahandsförsäkring, hjälp med hyresavtal, annonsering och en garanti för att du får din hyra i tid. Om du är intresserad av att använda en förmedlingstjänst kan vi rekommendera Samtrygg.se. Deras tjänst erbjuder vissa gratisfunktioner för dig som uthyrare. Du bestämmer vilken hyra du vill ta ut och Samtrygg tar ut en avgift på 15 % från hyresgästen. Att anlita en hyresförmedlare kan vara fördelaktigt om du vill ha extra trygghet och hjälp under uthyrningsprocessen. Genom att använda en förmedlingstjänst som Samtrygg kan du få tillgång till deras expertis och resurser för att underlätta hela processen. De kan också erbjuda en andrahandsförsäkring som skyddar dig som uthyrare vid eventuella skador eller problem.
- Annonsera ut bostaden. Efter stegen ovan är klara är det dags att skriva en bostadsannons och annonsera ut din bostad på hemsidor. Blocket och Facebook kan vara bra plattformar. Facebook har många bra grupper där man kan publicera sin annons.
- Kontrollera din hyresgäst. Börja med att göra en snabb undersökning på personen. Du kan kolla sociala medier eller göra en Google sökning. Be även den potentiella hyresgästen bifoga referenser. Det kan vara bra att göra en kreditupplysning. Du kan också kolla med Kronofogden ifall persoen som du ska hyra ut till har några skulder.
- Försäkring. När du överväger att hyra ut din bostad är det klokt att rådgöra med ditt försäkringsbolag för att ta reda på om det finns någon särskild försäkring som täcker uthyrningen. Berätta för dem om dina planer på att hyra ut bostaden och fråga om vilka villkor som gäller vid eventuella skador, stölder eller andra potentiella problem som kan uppstå. Vissa försäkringsbolag erbjuder en utökad hemförsäkring som täcker uthyrning, och det kan även vara så att de benämner denna försäkring som andrahandsförsäkring eller uthyrningsförsäkring.
- Hyreskontrakt och inventarielista. I vår artikel om andrahandskontrakt kan du hitta information om hyresavtal och få mer detaljerad vägledning om vad som bör inkluderas i kontraktet. Du kan även läsa om vikten av att upprätta en inventarielista för att dokumentera vilka föremål som finns i bostaden. Det är också viktigt att vara noggrann med att ange antalet nycklar i kontraktet, eftersom detta ofta är en vanlig orsak till eventuella tvister.
- Gå igenom kontraktet och signera avtalet. Det är viktigt att alla parter läser noga igenom vad som står i kontraktet. När alla parter är nöjda med kontraktet ska det signeras av både den som ska hyra bostaden, men även den som är hyresvärd.
- Nycklar och värdefull information. Nu när det är dags att lämna över nycklarna till den nya hyresgästen. Berätta även om värdefull information som förråd, parkering, proppskåp samt värdefulla ordningsregler som kan gälla i din bosta.