Det finns regler och lagar som måste följas när du vill hyra ut din bostadsrätt. Det är viktigt att du är medveten om dessa lagar och regler för att undvika eventuella problem eller oönskade konsekvenser på marknaden. Det är också viktigt att ha kunskap om skatte- och försäkringsfrågor som är relevanta för uthyrning av bostadsrätter. I den här artikeln kommer vi att ta upp de viktigaste aspekterna som du behöver vara medveten om när det gäller att hyra ut din bostadsrätt.
När du vill hyra ut din bostadsrätt är det första steget att undersöka din förening eller föreningens stadgar. Vissa föreningar har specifika regler när det gäller uthyrning, och det kan finnas restriktioner eller tillstånd som krävs. Se till att du följer föreningens regler och föreskrifter för att undvika eventuella problem.
En annan viktig faktor att överväga är skattefrågor. När du hyr ut din bostadsrätt kan det finnas skattepliktiga intäkter som du måste rapportera och betala skatt för. Det är viktigt att du känner till de specifika skattereglerna för uthyrning av bostadsrätter i din jurisdiktion och följer dem korrekt.
Utöver skatter är det också klokt att undersöka försäkringsfrågor. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på om din befintliga hemförsäkring täcker eventuella skador eller ansvarsskyldigheter som kan uppstå vid uthyrning. Ibland kan det vara nödvändigt att teckna en separat uthyrningsförsäkring för att vara fullt skyddad.
När du hyr ut din bostadsrätt är det också viktigt att vara medveten om hyresgästens rättigheter och skyldigheter. Se till att du följer hyreslagstiftningen i din jurisdiktion och att du upprättar ett tydligt och rättvist hyresavtal som inkluderar viktiga villkor och bestämmelser. Här kan du läsa om bostadsrättslagen.
Gratis hyreskontrakt för bostadsrätt
Om du vill hitta en bra mall att fylla i på egen hand har Fastighetsägarna en bra mall att ladda ner och fylla i gratis online. Du kan välja att fylla i online på datorn och skriva ut eller skriv ut direkt och fyll i för hand.
- Ladda ner mall för hyreskontrakt för bostadsrätt (Klicka här)
- Ladda ner mall för hyreskontrakt för hyresrätt (Klicka här)
* Vi tar inget ansvar för juridiska mallar och avtal som publicerar här eller på någon annan del av vår hemsida. Använda dokumenten på eget ansvar.
Tillstånd att hyra ut i andra hand.
I många bostadsrättsföreningar stadgar måste man få ett godkännande inna du hyra ut din bostadsrätt. Dock behöver man inget tillstånd för att ha en inneboende och samtidigt bo kvar i bostaden.
Vanliga skäl för att hyra ut bostad
- Sambotest
- Sjukdom
- Studier eller arbete på annan ort
- Du ska bo utomlands under en längre tid
- Närstående som är i behov av boende
- Bostadsrätt svårsåld under nuvarande marknadsläge
- Militär grundutbildning som “lumpen” eller militärtjänstgöring.
Giltiga skäl, som kan betraktas som beaktansvärda, kan också anses vara motiveringar för att hyra ut en bostadsrätt. Däremot kan det finnas en avgift för uthyrning av bostadsrätten som tas ut av bostadsrättsföreningen. Om en sådan avgift tillkommer har du som uthyrare rätt att inkludera den i hyresbeloppet för den framtida hyresgästen.
När kan en bostadsrättsföreningen neka dig att hyra ut
- Om bostadsrätten enbart hyrs ut i vinstsyfte
- Att hyresgästen inte anses lämplig
Det går alltid att överklaga hos Hyresnämnden ifall din bostadsrättsförening har sagt nej till en andrahansuthyrning och du känner att den är felaktig.
Hyres- och arrendenämnden i Göteborg
Hyres- och arrendenämnden i Stockholm
Hyres- och arrendenämnden i Malmö
Ska du hyra ut med eller utan möbler?
Om du överväger att hyra ut din bostad möblerad, det vill säga med möbler och inredning, finns det några saker att tänka på. Det är viktigt att du noggrant överväger hur du känner inför att andra människor ska bo i din lägenhet och använda dina möbler. Kom ihåg att din hyresgäst kan slita mer på lägenheten än vad du själv skulle göra. Det kan vara svårt att kräva ersättning för slitage i efterhand, eftersom mycket kan anses vara normalt slitage. I synnerhet om du har en fin nyrenoverad bostadsrätt kan det vara värt att fundera över om det är värt att hyra ut den överhuvudtaget.
Om du bestämmer dig för att hyra ut bostaden möblerad har du rätt att ta ut en extra kostnad i form av ett påslag på hyran. Du kan lägga till 15% på hyran om bostaden hyrs ut fullt möblerad. Detta är ett sätt att kompensera för den extra kostnaden och potentiella slitage som kan uppstå genom att ha möbler och inredning tillgängligt för hyresgästen.
Skälig hyra?
Det finns vissa riktmärken hur mycket man kan ta ut när man hyr ut sin bostadsrätt.
Kapitalkostnaden + driftkostnaden = skälig hyra
- Kapitalkostnaden: Bostadsrättens marknadsvärde *4 % ( Avkastningsränta)
- Driftkostnaden: Månadens avgift som du betalar till föreningen + vatten, el, internet, parkering samt extra påslag för möbler och övriga kostnader du har
Räkneexempel med 4 % i avkastningsränta:
- Marknadsvärdet på din lägenhet är satt till 4 miljoner kr.
- Avgiften till din bostadsrättsförening är 3 000kr
- Kostnad för möbleringen och andra kostnader som bredband är 1 800 kr
Uträkningen kan se ut såhär
(4.000.000kr x 0,04)/12 + 3 000kr + 1 800kr = 18 133kr per månad i hyra
Kan hyresgästen kräva pengar tillbaka om du har tagit en oskälig hyra?
Om uthyraren och hyresgästen inte är överens om hyresnivån kan denna fråga prövas av hyresnämnden. I sådana fall kan hyresgästen få hyran nedsatt, men det är viktigt att notera att hyresgästen inte kan få tillbaka överhyra retroaktivt när det gäller hyra av en bostadsrätt eller ett hus. Möjligheten att få tillbaka överhyra retroaktivt gäller endast för hyresrätter.
När hyresnämnden bedömer hyresnivån tar de hänsyn till olika faktorer, såsom hyresmarknadens priser, standarden på bostaden och eventuella avtal mellan parterna. Om hyresnämnden kommer fram till att hyran är oskälig eller orimligt hög, kan de fatta beslut om att nedsätta hyran till en mer rimlig nivå.
Denna möjlighet till nedsättning av hyran är en viktig rättighet för hyresgäster och syftar till att säkerställa rimliga hyresvillkor och undvika överutnyttjande. Det är dock viktigt att komma ihåg att möjligheten att få tillbaka överhyra i retroaktivt inte gäller för hyresrätter, vilket innebär att hyresgästen inte kan kräva ersättning för tidigare betald överhyra om de hyr en bostadsrätt eller ett hus.
Sammanfattningsvis kan hyresnämnden pröva en tvist om hyresnivån om uthyraren och hyresgästen inte är överens. Hyresgästen kan få hyran nedsatt, men möjligheten att få tillbaka överhyra retroaktivt gäller endast för hyresrätter och inte för hyra av bostadsrätter eller hus.
Hyra ut bostadsrätt – Andrahanskontrakt?
Det är vanligt att man använder begreppet “andrahandsuthyrning” när man pratar om att hyra ut en bostadsrätt. Men faktum är att detta begrepp är felaktigt. En egentlig andrahandsuthyrning inträffar endast om din hyresgäst i sin tur hyr ut bostadsrätten till någon annan. Samma princip gäller för uthyrning av hus, villa och fritidshus. Om du har en hyresrätt som du hyr ut, då är det korrekt att använda termen “andrahandsuthyrning”.
Det är viktigt att förstå skillnaden mellan att hyra ut en bostadsrätt i andra hand och att hyra ut en hyresrätt. Vid andrahandsuthyrning innebär det att din hyresgäst blir den som fungerar som hyresvärd och ansvarar för att hyra ut bostadsrätten vidare. Du som ägare till bostadsrätten har inte direktkontakt med den person som hyr bostaden i andra hand.
Å andra sidan, när du hyr ut en hyresrätt, fungerar du som direkt hyresvärd och har avtal och direktkontakt med hyresgästen. I detta fall är det korrekt att använda begreppet “andrahandsuthyrning” eftersom du hyr ut en bostad som du själv hyr i första hand från en hyresvärd.
Läs vår artikel om: Hyra ut hyresrätt i andrahand
Uppsägning
Hyresgästen har rätt att säga upp hyresavtalet med en uppsägningstid på en kalendermånad. Det innebär att om hyresgästen beslutar att säga upp avtalet den 15:e januari, så kommer uppsägningstiden att gälla fram till och med den sista dagen i februari. Detta beror på att man räknar med månadsskiftet när man använder begreppet “kalendermånad”.
För bostadsrättshavare som hyr ut sin bostadsrätt gäller en längre uppsägningstid. Om bostadsrättshavaren bestämmer sig för att säga upp hyresavtalet, måste de ge hyresgästen tre kalendermånaders uppsägningstid. Det betyder att om bostadsrättshavaren säger upp avtalet den 15:e januari, kommer uppsägningstiden att gälla fram till och med den sista dagen i april.
Det är viktigt att vara medveten om skillnaden i uppsägningstiden mellan hyresgäster och bostadsrättshavare. Hyresgäster har förmånen att ha en kortare uppsägningstid på en kalendermånad, medan bostadsrättshavare måste följa en längre uppsägningstid på tre kalendermånader.
Sammanfattningsvis innebär en kalendermånads uppsägningstid att hyresgästen kan säga upp hyresavtalet med en månads varsel, medan bostadsrättshavaren måste ge hyresgästen tre månaders varsel. Det är viktigt att vara noga med att räkna med månadsskiftet vid beräkningen av uppsägningstiden.
Skatt vid uthyrning av en bostadsrätt
Den som hyr ut en bostad frå dra av månadsavgiften till bostadsrättsföreningen plus 40 000kr/år från intäkterna som uthyraren får från sin uthyrning. Överskottet av den summan kan räknas som en skattepliktig inkomst av kapital och ska skrivas upp i sin deklaration och beskattas med 30 %.
Läs mer om Bostadsrättslagen här