Din Ekonomi

Jämför olika låneförmedlare för privatlån3

Är du i behov om att ansöka om ett privatlån? Det är inte alltid det lättaste att veta var du ska starta någonstans. Det finns en uppsjö av långivare att välja bland och att ta sig an de olika erbjudandena med privatlån. För att underlätta för folk som är i behov av att teckna ett privatlån utan säkerhet finns idag ett flertal olika finansiella aktörer som erbjuder att jämföra de olika långivarna emot varandra.

Dessa låneförmedlarna lånar inte utan några pengar utan agerar enbart som en mellanhand mellan långivaren och låntagaren. Om du är en låntagare behöver du inte betala extra för mellanhanden, men med största sannolikhet kan en låneförmedlare hjälpa dig att hitta ett bättre och billigare privatlån än vad du hade kunnat hitta på egen hand. Dessutom via en låneförmedlare tas enbart en kreditupplysning.

Låneförmedling – hur fungerar det?

Alla svenska låneförmedlare arbetar efter tre steg:

  • Ansökan
  • Budgivning bland de anslutna långivare
  • Presentation av erbjudanden

Du som låntagare tar det första steget. På låneförmedlarnas webbplats kan du finna ett formulär som du ska fylla i med dina personuppgifter. Uppgifterna är de vanliga, till exempel önskat belopp, lånetid, inkomst per månad, sysselsättning och personuppgifter.

Har du ett specifikt syfte med ditt önskade lån som till exempel att samla lånet eller baka ihop lånet ska du ange detta på din ansökan.

Att samla ett lån blir som oftast enklare om du tar hjälp av en låneförmedlare eftersom din ansökan kommer automatisk matchas mot de olika långivarna som hjälper dig lösa de dyrare krediterna och lånen.

I steg två är det låneförmedlaren som står för. I första steget kommer en kreditkontroll göras och i det andra steget bjuder man in de olika bankerna och kreditbolagen som låneförmedlaren samarbetar med göra en budgivning om att erbjuda dig ett lån till minsta möjliga kostnad.

Tack vare budgivningen garanteras du i princip den lägsta möjliga räntan utifrån den ekonomiska situation du befinner dig i och ditt önskade privatlån.

I det sista och tredje steget presenterar låneförmedlaren de inkomna erbjudande för dig och du får då ta ställning till vilket erbjudande du vill ta en del av. Det finns dock inget krav eller tvång att acceptera ett bud. När du väljer ett av lånen kommer du få villkoren och skuldebrevet hemskickat i din brevlåda. Skuldebrevet ska du skriva under och skicka tillbaka till kreditbolaget eller banken och ett par dagar senare kommer pengarna ett betalas ut.

Vad är för- och nackdelarna med en låneförmedlare?

Den stora och uppenbara fördelen med att vända sig till en låneförmedlare är att det blir en budgivning mellan de olika bankerna och kreditbolagen och du erbjuda förhoppningsvis ett billigare lån. Oavsett hur din ekonomiska situation ser ut i nuläget och hur dina önskemål om privatlånet är kommer en handfull långivare att konkurrera om att få dig som kund. Tack vare budgivningen kommer du säkerligen att erbjudas den lägsta möjliga räntan för ditt privatlån.

Ytterligare en fördel är att låneförmedlaren gör detta arbete åt dig som potentiallåntagare utan extra kostnad. Att jämföra och hitta ett privatlån på egen hand kommer ta tid och du har svårt att se om de räntorna som erbjuda är fördelaktiga eller inte.

Tack vare en låneförmedlare kommer det enbart göras en registrerad kreditförfrågan på ditt personnummer. Detta är en bra fördel för dig just nu men även i framtiden.

En tredje fördel som man kan nämna är att du vill ju samla dyrare krediter och lån på ett enklare sätt med hjälp av en låneförmedlare. Istället för att titta närmare på ett större långivare för att hitta en dels kan erbjuda dig lån upp till det sammanlagda beloppet av dina utestående skulder och dels kan lösa de befintliga lånen, kan låneförmedlaren sortera fram dessa långivare automatiskt.

På minussidan ekar det faktiskt ganska tomt. En sak vi kan nämna är att gå via en låneförmedlare är att det tar lite längre tid att få pengarna utbetalda. Det kan ta en extra dag att få pengarna utbetalt, speciellt som du hos de flesta långivarna måste skriva under ett fysiskt låneavtal/skuldebrev.

Vanliga frågor och svar

Kostar det att ansöka via en låneförmedlare?

Nej, det är helt gratis. Du kan ansöka om ett lån via en låneförmedlare och ta del av flertalet låneförslag just för dig utan att det kostar något. Tjänsten finansieras istället av långivarna som medverkar i jämförelsen.

Är en ansökan via en låneförmedlare bindande?

Nej, en låneansökan är inte bindande hos en låneförmedlare. Du kan ansöka om ett lån och se vilken ränta och villkor du kommer erbjudas, för att sedan välja att avböja samtliga låneförslag.

Vad är fördelarna med att ansöka via en låneförmedlare?

Den absolut största fördelen med en låneförmedlare är att du behöver enbart en kreditupplysning och kan då jämföra flertalet långivare. Du kommer både spara tid och pengar på att använda en låneförmedlare och öka dina chanser att hitta det billigaste lånet just för dig, samtidigt som du undviker att ditt kreditbetyg försämras avsevärt.

Kommer jag få en bättre ränta om jag går via en låneförmedlare än om jag ansöker själv hos en långivare?

Det finns statistik som visar att privatlån tecknas via en låneförmedlare är lite billigare än om man tecknar direkt hos en långivare. Den enkla anledningen är att långivarna kommer buda under varandra för att få just affären. Du betalar aldrig mer för att du ansöker hos en låneförmedlare än går direkt till långivaren.

Kan jag ansöka via en låneförmedlare trots att jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det är en fördel att gå via en låneförmedlare om du har en betalningsanmärkning. Du kommer få se vilken långivare som vill låna ut pengar till dig och vilken ränta. Med en eller flera betalningsanmärkning kommer du oftast få en högre räntekostnad och därför kan det vara ännu viktigare att jämföra olika lån.

Kan man använda en låneförmedlare för att samla lån?

Ja, en låneförmedlare kan användas för att samla lån. Du kan redan vid själva låneansökan uppe att du vill samla smålån och krediter under ett och samma lån. När du anger detta kan låneförmedlaren anpassa låneförslagen för dig och hitta det mest fördelaktiga samlingslånet.

Vilka långivare och banker jämför en låneförmedlare?

Långivarna som kommer ingå i låneförmedlarens jämförelse kommer variera, men som oftast står det väldigt tydlig på bolagets hemsida vilka som innefattas. Några av låneförmedlarna samarbetar med över 30 olika långivare och banker.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart