Din Ekonomi

Låna pengar utan Säkerhet

Vad kan det innefatta att ett lån tas utan säkerhet? I korta drag kan det betyda att banken eller långivaren inte har någon rätt över huvud taget att ta något du äger om du skulle bryta mot ett låneavtal. Med andra ord har du inte pantsatts något i utbyte. Ett bolån är nästan alltid ett lån med säkerhet där bostaden utgör panten, men privatlån är ett lån utan säkerhet. Det finns även tillfällen då ett lån utan säkerhet kan användas som ett komplement

Det finns tillfällen då man kan ta ett lån utan säkerhet som man kan använda för att komplettera med ett bolån eller för att du ska slippa pantsätta din bil. Här redogör vi skillnaden mellan med och utan säkerhet och hur det fungerar.

Vad är ett lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet innebär att du som låntagare inte behöver ställa någon pant för att låna pengar ifrån en bank eller kreditgivare. Panten kan röra sig om din bostad, bil eller båt – helt enkelt det föremålet som du köpte för de lånade pengarna.

Exempel på olika lån utan säkerhet

 • Samlingslån
 • Privatlån
 • Blancolån
 • Billån
 • Båtlån
 • Kontantinsatslån

Lånet tas utan säkerhet och det gör att du kan använda pengar till vad som helst och listan vad som folk lånar pengar till är oändlig. Många lånar för att samla sina lån eller låna till en större renovering av sin bostad.

Exempel på lån med säkerhet

 • Bolån
 • Billån
 • Båtlån

Det föremålet som du har pantsatt kan långivaren sälja om du inte betalar tillbaka ditt lån i tid och enligt avtalet. Eftersom banken och långivaren inte har denna möjlighet när det kommer till ett lån utan säkerhet finns det en större risk för långivaren och därav högre ränta.

Om du inte har någon pant på ditt lån som en säkerhet har långivaren enbart låntagarens betalningsförmåga som garanti för att du ska kunna återbetala lånet. Pga av detta har ett lån utan säkerhet i regel alltid högre ränta med det finns även många andra fördelar med ett lån utan säkerhet.

Hur mycket kan man låna utan säkerhet?

De allra flesta kreditinstitut och banker har oftast ett lägsta och högsta belopp för hur mycket du som privatperson kommer få låna när det gäller utan en säkerhet. Dessa gränser skiljer sig brett mellan de olika långivarna, men i regel är beloppen mellan 5 000 till 600 000 kronor. För att kunna ansöka om ett högre belopp krävs oftast att något pantsätts för lånet.

Var gränsen går hur mycket man får låna skiljer sig mellan olika personer. Hur mycket man får låna beror bara på din privatekonomi Det är inte helt säkerligen alla har en möjlighet att låna till maxbeloppet vad långivarna erbjuder. Om du har ett sämre kreditbetyg kan en kreditgivare kräva att du har en medlåntagare så att ni är två som kan amortera på lånet.

När ska man välja att låna med eller utan säkerhet?

Det är nödvändigt att du som ska låna pengar känner till skillnaden mellan lån med eller utan säkerhet för att som låntagare kunna fatta ett bra beslut för dig själv och din privatekonomi.

En pant är en trygghet som för att banken kan vara villig att bevilja ett högre lånebelopp för dig om du tar ett lån med en säkerhet. Det kan finnas tillfällen då ett lån utan en säkerhet kan vara ett mer passande alternativ.

När kan det vara bättre att välja ett lån med säkerhet?

När kan det vara bättre att välja ett lån med säkerhet?

 • När du behöver låna ett större belopp för att köpa en bil, bostad eller båt
 • När du vill renovera och har en möjlighet att utöka det existerande bolånet

När kan det vara bra att välja lån utan säkerhet?

 • När du inte kan eller vill utöka bolånet vid en renovering
 • När du ska låna pengar till något som inte har med din bostad, bil eller båt att göra
 • När du inte vill att bilen ska stå som säkerhet för lånet
 • När du behöver låna pengar till en kontantinsats

Vem kan få ett lån utan säkerhet?

Kravet för att teckna ett lån utan säkerhet är ungefär samma som vid andra lån. Det är bra att du har en bra kreditvärdighet och en återbetalningsförmåga som gör att du klarar av att låna det du vill. För att avgöra måste din långivare gå igenom din ekonomiska situation, det som långivaren kommer kolla på är befintliga lån, anställningsform och hur du har skött dina tidigare lån. Banker och långivare har även grundkrav som du ska uppfylla för att kunna ansöka om ett lån.

Några krav av dessa kan vara till exempel:

 • Att du är minst 18 år gammal
 • Du har en årsinkomst på ett visst belopp
 • Att du har varit folkbokförd och skriven i Sverige (Oftast minst 1 år)
 • Att du inte har skulder hos Kronofogden

Lån utan säkerhet trots betalningsanmärkning

Det är fullt möjligt att ansöka om ett privatlån utan säkerhet med en eller flera olika betalningsanmärkningar, men inte alla långivare kommer tillåta detta. Som oftast är lånebeloppet lägre och rätan högre för att det finns en ökad risk.

Om du skulle ha en betalningsanmärkning men vill förbättra dina chanser till ett så högt lån utan säkerhet med bra villkor kan du ha med dig en medsökande. Då är ni istället två som kan betala för lånet. Detta gör att risken kommer bli mindre för låntagaren.

Vad kan det kosta att låna utan säkerhet?

Du som tar ett lån bör vara medveten om att ett lån utan säkerhet har oftast en högre ränta än lån med säkerhet. Det är dock fortfarande möjligt att få ett lån till en låg ränta, beroende på hur stabil din ekonomiska situation ser ut.

Desto bättre återbetalningsförmåga du besitter, desto lägre ränta kommer du att bli erbjuden. I dagens ränteläge finns det många långivare som erbjuder lån utan säkerhet med räntor runt 3 %. Det tillkommer dock även avgifter som uppläggning och aviavgifter. Det är bra att alltid kolla på den effektiva räntan.

Exempel:

Ett lån utan säkerhet på 150 000 kronor med en löptid på 12 år och en effektiv årsränta på 5,56 % blir månadskostnaden 1 419 kronor. Totalt: 204 366 kronor (Exempel från Lendo)

Därför krävs dit ibland att man ställer en säkerhet

Ibland kan det krävas att ställa en säkerhet och varför behövs det men inte vissa gånger? Svaret ligger i beloppet som ska lånas och varför man lånar pengar.

Om det gäller stora lånebelopp kan en bank eller ett kreditinstitut kräva att man pantsätter något för att de ska känna sig säkra på att få tillbaka sina pengar.

Ibland har man inget fysiskt att pantsätta som vid ett privatlån, men det kan betyda inte att det inte finns någon säkerhet. Istället kan säkerhet ligga i låntagarens framtida inkomster. När du lånar pengar kan du inteckna en del av din kommande lön.

Om du tar ett lån utan säkerhet är återbetalningsförmågan extra viktigt för banken.

Jämför lån utan säkerhet

Det finns idag många olika långivare på den svenska lånemarknaden som erbjuder lån utan säkerhet. Eftersom det finns många olika erbjudanden är det viktigt att du jämför lån innan du tecknar ett lån. På detta sätt kommer du hitta det bästa privatlånet just för dig och du behöver inte betala onödiga avgifter. På våran hemsida hittar du flertalet långivare och låneförmedlare.

Vanliga frågor och svar

Vad menar med ett lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet innebär att man lånar pengar utan att pantsätta något för säkerhet för lånet. Du kan låna pengar till vad du vill. Om du ska få beror det enbart på din återbetalningsförmåga.

Vilka är grundkraven för lån utan säkerhet?

Det skiljer sig mycket mellan de olika långivarna. Grundkraven är oftast att du ska vara minst 18 år gammal, fast inkomst från arbete eller pension, folkbokförd i Sverige och vara skuldfri från Kronofogden.

Vilken ränta kommer jag få på mitt lån utan säkerhet?

I princip alla långivare har en individuell räntesättning. Det innebär att räntan kommer bestämmas från fal till fall. Ju bättre och stabilare ekonomi du har bättre villkor kommer du att erhålla.

Vad är skillnaden mellan lån utan säkerhet och privatlån?

Det är ingen skillnad. Ett privatlån är en form av lån utan säkerhet, precis som snabblån och blancolån.

Kan jag ta ett privatlån med en betalningsanmärkning?

Ja det finns många långivare godkänner privatlån till dig med betalningsanmärkningar, förutsatt att din ekonomi är i bra skick. Dock kommer du få betala en högre ränta och kanske få låna till ett lägre belopp.

Kan man låna pengar utan säkerhet trots svag kreditvärdighet?

Desto svagare kreditvärdighet, desto lägre belopp kommer du bli beviljad att låna men kanske till en högre ränta.

Kan jag få låna 100 00 kronor utan säkerhet? Ja det funkar att låna 100 000 kr utan säkerhet hos de allra flesta långivare.

Shopping Cart