Din Ekonomi

Låna till båt – Bästa båtlånen innan du ska låna till en båt

Båtlån är ett lån till en båt, så långt förstår nog de flest som ska läsa det här, men en båtfinansiering går att lösa på flera olika sätt. De vanligaste är att du tar ett båtlån där båten lämnas som säkerhet för lånet, men man kan även ta ett båtlån utan säkerhet. Ett båtlån utan säkerhet kan man också kalla för privatlån (vissa banker och långivare kallar det för blancolån). På Dinekonomi kan du läsa på om de vanligaste skillnaderna mellan de här två alternativen.

Så att du kan se vilket av dessa alternativen som kommer passa dig bäst. Och när du har mer koll på båtlån kan du jämföra de olika båtlånen för just dig! Vår målsättning är att du ska kunna ta dig ut på sjön med en egen båt och upptäcka hur roligt båtlivet är.

Räkneexempel

Om vi kollar på ett räkneexempel om du ska köpa en båt för 200 000 kronor med ett båtlån. Du ska betala av lånet på 7 år och du får en ränta på 3,7 % och en effektiv ränta på 5,69 % (Det är även ränta + andra avgifter som aviavgift och uppläggningsavgift osv) så du ska betala tillbaka 239 232 kronor totalt. Lånet kommer då kosta dig 39 232 kronor.

Senare åren har svenskarna köp båtar som aldrig tidigare.

Bästa båtlånet

Bästa båtlånet är redan här och vi visar er vilka båtlån som är populära just nu. Ta hjälp av vår sida om båtlån för att hitta det bästa båtlånet. Här nedan har vi lagt in de bästa båtlånen på marknaden som finns just nu. Du kan även titta in på får lånjämförelse för att se de bästa lånen.

Vår vision med att läsa på vår sida är att du ska kunna komma ut på sjön utan att dra på dig ett dyrt båtlån. Genom att vara noggrann och läsa på om de olika långivarna kan man spara mycket pengar och riskera att inte bli lurad. Du vill hellre lägga pengarna på något annat än onödiga utgifter.

Båtlån med båten som säkerhet eller utan båten som säkerhet?

Det finns två olika sätt att låna pengar till en båt och det är samma som med ett billån. Antingen lånar du pengar och lämnar båten som säkerhet ifall du inte kan betala eller så lånar du ett helt vanligt privatlån. Det första du bör göra är att se över dina alternativ och vad som är bäst just för dig!

 • Båtlån med kontantinsats 20 % (Båtlån med båten som säkerhet )
 • Båtlån utan kontantinsats 0 % (Privatlån)

Båtlån utan båten som säkerhet

Båtlån utan en kontantinsats kallas för privatlån. När du tar ett privatlån kan du låna hela beloppet. Du behöver inte ha en enda krona själv för att köpa båten. Du kan även köpa båten av vem du önskar, båda av privatpersoner och en båthandlare. Båtlån med båten som säkerhet kan också accepteras ifrån privatpersoner också. Med ett privatlån måste du alltså köpa en båt av en privatperson, pengar som du lånat till ett privatlån kan du använda till vad du vill. Och du får välja båt som du önskar.

Varför väljer inte alla personer ett privatlån? Jo för att banken tar en större risk med ett privatlån och då blir oftast räntan en aning dyrare. Men ibland är det inte så alltid och därför kan det vara värt att jämföra. Privatlån är ibland det enda alternativet för många som inte har en kontantinsats och som vill köpa en billigare båt.

För många är privatlån framförallt ett lån för någon som hittar en drömbåt av en privatperson som man vill köpa men inte hittar något lån där båten som säkerhet passar. Vill du sedan sälja båten kan du göra det utan att behöva kontakta din bank mer än att du eventuellt vill lösa ditt lån som är kvar.

 • Kontantinsats – Ingen kontantinsats behövs, låna upp till 100 %
 • Köp båten av – Köp båten av privatpersoner och båthandlare
 • Försäkring – Inget krav på försäkring
 • När du säljer båten sen – Sälj din båt när och hur du vill
 • Lånebelopp – Låna det du behöver
 • Ränta – Räntan kan ibland bli högre eftersom banken tar större risk

Båtlån med båten som säkerhet

Alltid 20 % i insats oavsett bank. Båtlån med båten som säkerhet fungerar precis som när du tar ett billån alltså att du lämnar båten som pant för lånet. Det som händer med ett båtlån med säkerhet är att banken och långivaren tar en mindre risk och därför erhåller du att betala mindre för lånet med en billigare ränta. Men se alltid till att jämföra lån med båten som säkerhet och även utan säkerhet (privatlån). Med ett lån där du lämnar båten som säkerhet har du fler krav. Du måste ha minst 20 % som kontantinsats och det är alltid 20 % oavsett vilken bank du väljer.

Till skillnad mot ett privatlån till en båt där du kan låna 100 procent. Sedan behöver du även köpa båten av en auktoriserad båthandlare som banken ska godkänna för att kunna lämna båten som säkerhet, det är även vanligt att du måste köpa en båt för en viss summa. Detta beloppet brukar oftast vara runt 100 000 kronor.

 • Kontantinsats – Minst 20 procent i kontantinsats
 • Köp båten från – Krav på att du måste köpa båten av en auktoriserad bilhandlare
 • När du säljer båten – Båten måste säljas i samråd med banken
 • Lånebelopp – Oftast krav på att låna minst 100 000 kronor
 • Ränta – Ränta blir som oftast lite lägre eftersom banken tar en mindre risk

Här kan du jämföra båtlån som privatlån från flertalet långivare och banker.

Shopping Cart