Finansinspektionen har fattat beslut om att implementera riskviktstak för exponeringar mot den kommersiella fastighetssektorn enligt artikel 458 i tillsynsförordningen. Samtidigt kommer de nuvarande riskviktstaken som för närvarande används inom ramen för pelare 2 att tas bort. De nya riskviktstaken kommer att bli gällande från och med den 30 september 2023.
Den kommersiella fastighetssektorn utgör en betydande risk för stabiliteten inom det finansiella systemet. Denna sektor är omfattande, känslig för konjunkturvariationer och starkt sammanvävd med den finansiella sektorn. Dessutom präglas sektorn av hög skuldsättning, och svenska banker har betydande exponeringar gentemot fastighetssektorn. Eventuella betalningsproblem och insolvens inom fastighetsföretagen kan resultera i betydande kreditförluster för bankerna, vilket i sin tur kan påverka den finansiella stabiliteten negativt. Mot bakgrund av dessa risker anser Finansinspektionen (FI) att det är nödvändigt att införa makrotillsynsåtgärder i form av riskviktstak enligt artikel 458 i tillsynsförordningen för att effektivt hantera dessa utmaningar.
Införandet av riskviktstak enligt artikel 458 i tillsynsförordningen innebär samtidigt att de nuvarande riskviktstaken för exponeringar med säkerhet i kommersiella fastigheter inom ramen för pelare 2 tas bort.
De nya riskviktstaken uppgår till 35 procent som genomsnittlig riskvikt för alla svenska företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella fastigheter och 25 procent som genomsnittlig riskvikt för alla svenska företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella bostadsfastigheter. Dessa nivåer är identiska med de nuvarande riskviktstaken inom pelare 2, vilket innebär att kapitalkraven i nominella termer förblir i stort sett oförändrade som en följd av denna åtgärd. Åtgärden kommer att gälla för de banker som har tillstånd att använda den interna riskklassificeringsmetoden (IRK-metoden).
Dessa ändringar träder i kraft den 30 september 2023.