Din Ekonomi

Vanliga frågor och svar om lån och finansiella tjänster!

FAQ

Privatlån är ett av de vanligaste lånen och även väldigt enkla. Du ställer din löpande betalningsförmåga som säkerhet och du betalar varje månad tillbaka genom amorteringar och ränta. Innan du ansöker om ett lån bör du dock noggrant undersöka hur privatlån och lån utan säkerhet fungerar. Här nedan finner du ett antal vanliga frågor med svar!

Grundläggande villkor för lån

För att långa pengar behöver du vara minst 18 år gammal. Vissa banker och långivare lånar dock inte ut pengar till personer som är 20 eller 21 år som lägsta ålder. På vår sida om villkor hittar du fler villkor för privatlån.

Kan jag låna med betalningsanmärkning?

Har du en eller flertalet betalningsanmärkningar blir antalet långivare du kan vända dig till mer begränsat och du får som oftast låna till en förhållandevis högre ränta. Det är emellertid inte helt omöjligt att låna med en betalningsanmärkning, om det har gått en viss tid från att ditt ärende inkom till kronofogden och din ekonomi i övrigt godkänns av långivaren.

Måste man vara anställd för att få låna pengar?

Nej, du behöver inte vara anställd för att bli beviljad ett privatlån. Du kan till exempel vara egenföretagare och behöver ett lån. Det är grundläggande att man har en dokumenterad inkomst för att få ett lån. Har du kanske blivit just anställd när du skall ansöka om ett lån kan du behöva komplettera med ett arbetsgivarintyg.

Kan jag låna med ett skuldkonto?

Har du en obetald skuld hos Kronofogden kan du ej ansöka om ett privatlån.  

Avgifter och Räntor

Vad kostar det att låna pengar?

Kostnaden för ditt lån bestäms av räntesatsen på lånet, storleken på lånebeloppet och den tiden du väljer som återbetalningstid. Räntan sätts individuellt på varje lån utifrån den ekonomiska situationen på låntagaren.  

Hur mycket pengar kan jag få låna?

För privatlån hos banker och andra långivare gäller normalt det lägsta lånebeloppet för 20 000kr och maxbeloppet är oftast 400 000 kr. Vill man låna ner mot 3000kr finns det oftast Mikrolån att vända sig till som andra finansbolag och kreditgivare erbjuder.

Behöver jag betala avgifter?

Långivarna tar oftast ut en administrationsavgift/uppläggningsavgift i samband med utbetalningen av lånet. Många långivare debiterar också en administrationsavgift oftast kallad aviavgift för varje utskickad avi. Anmäler du autogiro behöver du inte betala några aviavgifter.

Rörlig eller fast ränta?

Räntan på ett privatlån är alltid rörlig och kan då förändras över tiden. Till exempel riksbanken höjer eller sänker reporäntan och då följer de flesta långivarna normalt efter.

Hur kan jag veta vilken ränta jag får?

Skuldebrevet anger dem villkoren för just ditt privatlån samt uppgifter om ränta. Har du ansökt om ditt lån på internet kan du förmodligen logga och på så sätt ta del av detaljerna kring just ditt lån

Kreditkontroll

Vad är en kreditkontroll

Alla långivare är skyldiga att göra en kreditkontroll på låntagaren. Kreditrapporten skall ligga till grund för bedömningen om ett lån skall kunnas beviljas eller inte. Det är oftast dem löpande inkomsterna samt skuldsättningen totalt och krediter som kommer att analyseras av långivaren.

Vad är Upplysningscentralen AB (UC)

UC är en förkortning av upplysningscentralen AB, en av storbankerna kontrollerar företag som säljer och distribuerar kreditinformation. Genom att använda UC AB kan en långivare inhämta information om alla delar i en privatpersons privat ekonomi. Det finns dock en uppsjö av andra kreditupplysningsföretag med samma verksamhet som UC.

Utbetalning

När får jag mina pengar jag har lånat?

Alla långivare har sina egna rutiner när och hur dem betalar ut pengar av beviljade lån. Vissa långivare är snabbare än andra. Du kan ha dina pengar på kontot nästkommande dag, men det kan även ta upp till 5 bankdagar innan du ser pengarna på kontor.

Kan jag ångra ett lån?

Ja, du kan alltid ånga ett lån. Enligt konsumentkreditlagen har du 14 dagars ångerrätt och denna frist börjar den dagen du signerar och skriver under ditt skuldebrev.

Återbetalning

Hur betalar jag tillbaka ett lån?

Blancolån betalar du tillbaka månadsvis och erlägger amortering och ränta vid varje enskilt tillfälle. Du kan betala mot avi eller autogiro. Autogiro är smidigast och det kostar dessutom inget extra.

Hur lång tid kan återbetalningstiden vara på ett lån?

Återbetalningstiden för ett privatlån kan vara mellan ett par månader upp till tolv år. Om du väljer ett privatlån hos någon av dem största bankerna eller kreditinstituten är återbetalningstiden normalt 2 – 10 år.

Kan jag betala av mer på mitt lån?  

Du kan givetvis välja att göra extra inbetalningar på ditt privatlån. Genom att göra detta kan du ibland välja om du även vill korta ner din återbetalningstid och sänka månadskostnaden. Dock kan det vara bra att notera att det kan vara ett annat plusgiro- eller bankgiro-nummer du ska använda.

Du behöver aldrig betala någon lösenavgift för att betala av mer på ditt lån

Försenad betalning

Vad händer om jag inte kan betala mitt lån eller avgift?

Har du inte pengar för en månadsbetalning bör du genast kontakta långivaren och meddela skyndsamt. Försenad betalning ger som oftast upphov till kostnader för som förseningsavgift och dröjsmålsränta i det första skedet Inkassoavgifter i ett andra skede och handläggningen hos kronofogden i det sista läget.

Övriga frågor

Vad är låneskydd?

Låneskydd är en typ av försäkring som många långivare erbjuder dig som konsument att teckna. Låneskyddet aktiveras ifall du råkar ut för en sjukdom, arbetslöshet och olycksfall och får mer begränsade möjligheter att betala månadskostnaderna.

Kan man höja lånet?

Om du har utrymme i din ekonomi och kan klara av att låna mer pengar kan du ansöka om en höjning av lånet.

Är räntor avdragsgillt liga

Ja, du får dra av räntekostnaderna i första hand mot ränteintäkter och i andra hand mot inkomst. Räntekostnaderna rapporteras in via kontrolluppgifter till skatteverket. Dessa finns förtrycka på deklarationen. Avdragen är 30 % upp till 100 000 kr. Över 100 000 kr är 21 % för överskjutande.

Shopping Cart