Din Ekonomi

Amortering

Amortering  är det belopp du betalar av på ditt lån vid varje tillfälle du betalar in lånet, vilket oftast betalas kvartalsvis eller månadsvis. Varje gång du minskar din skuld genom en inbetalning, amorterar tills din skuld är återbetald.

I grund och botten är principen densamma oavsett om det gäller privatlån, bolån, båtlån eller billån eller ett snabblån. Bolån har dock krav på amortering, vilket är inte de andra typer av lån har. Man kan amortera på två olika sätt rak amortering och annuitetslån. En rak amortering är de absolut vanligaste vid ett bostadslån och annuitetslån vid ett privatlån.

I denna artikeln går vi igenom allt du behöver veta om amorteringar på lån. Vi besvara frågor som:

  • Hur fungerar det med annuitetslån och rak amortering?
  • Vad är amortering och varför ska jag amortera?
  • Vad är bäst, rak amortering eller ett annuitetslån?
  • Vad innebär amorteringskrav på ett bolån?

Vad är amortering?

Pengar som man har lånat som ska betalas tillbaka till långivaren. För att underlätta återbetalningen har man valt att dela upp på flera återbetalningar. Man delar upp återbetalningarna på flera tillfällen. Dessa återbetalningar kallar man för amortering och delas upp på lånets återbetalningstid

Amortera innebär att betala tillbaka ett lån. Det innefattar inte själva kostnaderna för lånet, utan enbart själva återbetalningen av summan man har lånat. Amorteringar betalas månadsvis eller en gång per kvartal och då tillsammans med kostnaderna för räntan och eventuella avgifter, som till aviavgifter.

Ränta och andra övriga avgifter ingår dock inte i amorteringsbeloppet, utan dessa lägger man till summan som ska betalas. Hur mycket du ska betala i amortering i månaden eller kvartalet beror på olika faktorer som storlek på lånet, låneform och återbetalningstiden. Beloppet styrs även av amorteringsmodellen och om det gäller annuitetslån eller amortering.

Varför ska jag amortera?

Om du har lånat pengar ska du givetvis betala tillbaka dessa pengarna till vederbörande och även så när det kommer till en långivare och banken. Det finns dock flertalet fördelar med att amortera på sitt lån, samt att välja hög amorteringstakt. En av fördelarna med att amortera är att din ränta minskar med takten att lånebeloppet sjunker. Procentsatsen kommer förbli densamma, men eftersom räntas räknas utifrån den aktuella skulden blir mindre i och med att du betalar.

Shopping Cart