Din Ekonomi

Privatlån utan UC

Att låna pengar utan UC innebär att du tecknat ett lån hos en långivare som använder ett annat företag än UC AB för att ta en kreditupplysning på en låntagare. Det innefattar dock inte att du undviker helt och hållet en kreditupplysning. Fördelen med att använda ett annat kreditupplysningsföretag är att din förfrågan inte kommer att registreras hos UC och därmed inte påverka ditt UC-kreditbetyg. UC AB är ledande på marknaden och används av allt från telekomföretag, hyresvärdar och banker. Långivare är många och många om att skydda sitt betyg där.

Det är dock framförallt långivare av högkostnadskrediter (exempelvis snabblån) som erbjuder lån utan UC AB. Men det är inte helt omöjligt att hitta ett privatlån utan UC AB, även om dessa långivare är färre och oftast har lägre maxbelopp.

Hos Wästgöta Finans kan du ansöka om ett privatlån utan UC från 30 000 till 300 000 kronor.

I denna artikeln kommer vi guida dig igenom allt du kommer någonsin behöva veta om privatlån utan UC. Du kommer få svar på frågor som.

  • Vad innebär det att låna utan UC?
  • När bör man använda det och inte använda?
  • Hur ansöker jag enklast om ett privatlån utan UC?
  • Hur mycket pengar kan jag låna utan UC?

Vad betyder det att låna utan UC?

Att långivare är tvungna enligt lag att göra en kreditupplysning innan de beviljar ett lån. Upplysningen är ett resultat av information som har hämtats in och analyserats om dig som låntagare från fler olika källor som till exempel Kronofogden och Skatteverket. Det som analyseras ä deklarerad inkomst, befintliga skulder och eventuella betalningsanmärkningar.

Vilka källor hämtar Kreditupplysningsföretagen in?

  • Information om skuldsaldo och anmärkningar hämtas från Kronofogden
  • Uppgifter om Civil status, adress och taxerad inkomst från Skatteverket
  • Uppgifter om eventuellt fastighetsägande från Lantmäteriet och Skatteverket

Denna informationen kommer analyseras och visa om du är en högrisk- eller lågriskkund för långivaren. Din kreditvärdighet är därför viktig för dig eftersom påverkar dina möjligheter att ta lån, samt erbjudas låg ränta och bra villkor.

En annan uppgift som kommer räknas in i ditt kreditbetyg kommer vara tidigare kreditförfrågningar som har gjorts tidigare. Varje gång en kreditupplysning görs på dig som person kommer den registreras hos upplysningsföretaget 3 år fram i tiden. Kreditupplysningsföretagen delar dock inte med sig av kreditförfrågningarna till andra företag. Man kan dra slutsatsen att en kreditupplysnings som har gjorts via ett annat upplysningsföretag inte kan påverka din kreditvärdighet hos UC.

Detta brukar vara den främsta fördelen med att låna pengar utan UC.

Alternativa kreditupplysningsföretag

Det finns ett flertal kreditupplysningsföretag, förutom UC AB. De två största är Creditsafe i Sverige AB och Bisnode Kredit AB. Det är dessa två bolagen som majoriteten av långivarna med lån utan UC använder sig för att hämta kreditupplysningar.

Det kan vara bra att låna utan UC när

Om du gör många låneansökningar på en kort tid där UC använda för att hämta kreditupplysningen kommer det påverka ditt kreditbetyg i negativ bemärkelse. För att ha ett högre kreditbetyg kan det vara värt att löna sig utan UC.

Det kan vara ett exempel om du ska teckna ett mindre lån just nu men inom kort planerar att ta ett större lån, kanske ett privatlån på 600 000 kronor eller ett bolån på miljonbelopp och du inte vill riskera att få ett avslag och få sämre villkor på ditt stora lån. Som oftast är det när du ansöker om ett litet lånebelopp och du kanske kommer behöva akut täcka ett lån.

Ett privatlån utan UC kan passa när det handlar om ett lån för ett speciellt tillfälle som en engångslöning och du vill inte de ska påverka dina framtid lånechanser. Du kanske också har så många förfrågningar hos UC, vilket kan göra det svårare att få ytterligare ett nytt lån och därför väljer du en långivare med ett annat alternativ.

Att ta ett lån och krediter utan UC syns inte vid en låneansökan utan UC, det betraktas som en fördel av många experter.

Ett lån utan UC är mindre bra när…

Lån utan UC ska man aldrig använda enbart för att dölja att man redan är skuldsatt och inte har en bra betalningsförmåga för ett nytt lån. Om du har så många lån och krediter att en långivare kommer neka dig lån bör du inte låna utan UC som en lösning. Istället rekommenderar experterna att du ska överväga andra alternativ än ett nytt lån.

Långivarna är medvetna om att det de tar en större risk när de lånar ut pengar utan UC. Därför kommer de också att ta ut en högre ränta på dessa lån. Egentligen finns det ingen anledning att låna utan UC bara för sakens skull.

Hur ansöker man om privatlån utan UC

När det gäller privatlån utan UC är utbudet på marknaden mer begränsat. Det är framförallt långivare som erbjuder mindre krediter och lån som använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag. Det finns dock ett fåtal aktörer på den svenska marknaden som erbjuder höga lånebelopp i form av privatlån utan UC. En sådan långivare är Wästgöta Finans

För att ansöka måste man först se till att det kreditinstitut eller finansbolag du just vänder dig till med din låneansökan använder ett annat kreditupplysningsföretag än just UC – samt att de erbjuder lån på de beloppet du vill låna.

Ansökningsprocessen går precis till som vilket privatlån som helst som man gör online. Du går in på långivarens hemsida, fyller in dina personuppgifter och signerar med ditt BankID. Efter din ansökan är inskickad kommer långivaren behandla din ansökan genom att begära ut en kreditupplysning, vilket då inte kommer göras hos UC företag utan ett annat företag.

När din ansökan blir godkänd kommer pengarna betalas ut till ditt angivna konto enligt långivarens tidschema.

Hur mycket pengar kan jag låna utan UC?

Det finns flertalet långivare på marknaden, men det är inte lika många som erbjuder privatlån utan UC. Maxgränsen utan UC brukar ligga på 300 000 kronor att låna och med UC är maxgränsen normalt 600 000 kronor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart