Din Ekonomi

Lån utan inkomst

Det är oftast när din ekonomi är som mest ansträngd som olyckan är framme. Vid dessa olyckliga tillfällen kan ett lån fungera som en livboj som håller din ekonomi flytande. Att stå utan inkomst kan göra behovet ännu större att låna pengar och det är möjligt att låna pengar utan att du har en inkomst.

I denna artikeln går vi igenom vad som krävs för att du ska kunna låna pengar utan en inkomst.

Din guide för att låna pengar utan en inkomst.

När du förbinder dig till ett lån avtalar du att betala en viss summa varje månad i ränta och amortering. Om du inte har en inkomst blir det svårare förstår att uppfylla dessa skyldigheter! Det kan dock finnas situationer då kravet på en fast inkomst inte är uppfyllt men betalningsförmågan ändå existerar. I dessa tillfällen finns det ändå en god chans att låna pengar utan en inkomst.

Sparkapital men ingen inkomst

Du kanske befinner dig i en situation just nu där du står utan jobb eller inkomst, men kan visa upp ett sparkapital för att täcka lånekostnaderna? Vissa långivare gör i så fall ett undantag och kommer bevilja dig ett lån. Du visar upp att du har en betalningsförmåga på ett annat sätt genom inkomst. Ditt kapital får dock inte vara bundet i en bostad till exempel.

Har du en låg deklarerad årsinkomst

Ett scenario kan vara att du har deklarerat en låg inkomst som inte når upp till långivarnas inkomstkrav. En av anledningarna är att du har en låg inkomst kan vara att du är studerande och har haft en mindre summa pengar på olika ströjobb. Det kan även vara att dina inkomster var lägre eller att du nolltaxerade din senaste deklaration men efter det har fått mer i inkomst.

I många fall kan det bero på att du har varit utskriven ifrån Sverige under en längre period och jobbat utomlands och haft lön ifrån ett utländskt bolag. Att låna pengar utan en deklarerad inkomst gör att dina chanser blir mer begränsade eftersom du inte kan visa upp en bra återbetalningsförmåga.

Om du vill ha ett större privatlån eller kanske ett bolån kan du ta hjälp av en borgensman och en medsökande. Du kan dock ha en stor chans att bli beviljad ett sms lån utan en inkomst och det finns en uppsjö av aktörer.

Har du en sporadisk inkomst?

Det är vanligt att många har en sporadisk inkomst som är lite mer oregelbunden. Du kanske jobbar som frilansare eller konsult där dina pengar kommer först in efter att jobbet är utfört. Även om du kan tjäna bra pengar finns det ingen garanti om en stadig månatlig inkomst som när du har en fast anställning.

Men det finns långivare som inte har något krav på fast jobb eller en viss deklarerad månadsinkomst utan kanske ser på den totala inkomsten per år. Det kan innefatta så länge du har en bra årsinkomst på en viss summa kan du låna pengar utan en fast inkomst. När det kommer för ett privatlån brukar den summan vara minst 100 000 kronor per år, men för ett smslån, mikrolån och snabblån är gränsen mycket lägre och kan variera beroende på det önskade lånebeloppet.

Annan typ av inkomst

En inkomst behöver inte komma ifrån fast lön som registreras hos svenska skatteverket. Vissa långivare räknar även in inkomst från föräldrapenning, A-kassa och pension. Så länge ekonomin tillåter det är det möjligt att låna pengar utan en fast inkomst ifrån en arbetsgivare.

Kan jag låna smslån utan en inkomst?

Det kan vara svårt att låna ett större belopp utan en fast inkomst. Men är du i behov av ett mindre belopp i form av snabblån och smslån finns det många långivare som inte ställer krav på en fast anställning eller en viss inkomst. Dessa långivare är mycket mindre stränga i sin bedömning och kommer bevilja lån så länge du har en bra kreditvärdighet och kan betala tillbaka ditt lån i tid.

För smslån utan en inkomst finns det en möjlighet att ha en borgensman och en medsökande, precis som vid ett privatlån. Det är för bara din ekonomi kommer ligga till grund för din låneansökan. Det finns dock kreditinstitut som kan bevilja lån trots att du har en liten inkomst eller inkomst i form av studiemedel eller A-kassa, och kanske till och med om du har en betalningsanmärkning.

Kreditbedömningar baseras på din inkomst ifrån den senaste deklarationen. Det innebär att du som har deklarerat en hög inkomst tidigare år kan även låna pengar även om du står utan inkomst idag. Det kan innebära även att du kanske blir nekad om du haft en inkomst senaste året, men inte finns med på sin senaste deklaration.

Det finns en möjlighet att teckna smslån även utan en inkomst, men det kan innebära att det inte är den absolut bästa lösningen. När det kommer till att låna trots att du inte har en fast inkomst kan det var bra att veta hur du ska betala för ditt lån.

Vad kan ett smslån utan inkomst kosta?

Den räntan du erbjuds när du tar ett sms lån utan inkomst kommer spegla den risken långivaren anser sig med lånet. Om det saknas en säkerhet i form av en fast inkomst kommer risken öka för kreditgivaren eftersom din betalningsförmåga är ifrågasatt och inte garanterad. Om du har deklarerat en låg inkomst och inte har en inkomst med en bra ersättningsnivå kommer din ränta blir högre.

Smslån är redan en högkostnadskredit och har som oftast en högre ränta, men om du har en låg eller ingen inkomst alls kommer räntan bli högre. Det gäller att räkna på vad lånet kommer att kosta dig och fundera om du verkligen är i behov av detta lånet.

Det kan vara viktigt att veta att du kommer ha råd med lånet så du inte försätter dig i en situation där du inte kan betala. Förutom för kostnaderna för ränta och amorteringen kan det även tillkomma olika avgifter. Vissa långivare hare faktura- och startavgifter och många har även påminnelse- och förseningsavgifter. Det kan bli dyr om du inte kan betala för lånet eller missar inbetalningar. 

Hur mycket kan man låna utan en inkomst

Det kan variera efter din betalningsförmåga hur mycket du kommer bli beviljad att låna. Om du är i en situation där du inte har någon större inkomst kommer kreditgivaren inte att godkänna ett stort lånebelopp. Du kanske får låna ett par tusen kronor på sin höjd om du inte har en bra betalningsförmåga, och det kanske är inte är allt du behöver. Storleken på ett lån som beviljas kommer öka i takt med att din betalningsförmåga ökar. När det kommer till att låna stora belopp kan ett privatlån vara bäst för dig men kan vara bra att ha en medsökande eller borgensman med en fast inkomst.

Vad krävs det för att låna pengar utan en inkomst?

Enligt konsumentkreditlagen får en långivare inte låna ut pengar till någon som saknar betalningsförmåga. Det gör alltid en kreditupplysning när någon vill låna pengar. Antingen görs kreditupplysningen med eller utan UC. Det absolut mest grundläggande kravet för att låna pengar utan en inkomst är att du kommer klara av att betala för lånet. Om du inte har några kontanta medel kan du inte låna pengar.

Andra grundläggande krav för att låna pengar kan vara

  • Minst 18 år gammal
  • Inget aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden
  • Folkbokförd i Sverige sedan minst 1 år tillbaka

Det finns vissa kreditgivare som godkänner lån till personer med betalningsanmärkningar. Du får räkna med en högre ränta än när du lånar pengar och inte har en inkomst.

Går det att ta ett privatlån utan en inkomst?

Privatlån omfattar ett lån med större lånebelopp som kan uppnå till 600 000 kronor, och om du inte har några inkomster kan det vara svårare att få ett stort privatlån. Vissa långivare ställer inga krav på en fast anställning, men då kan dem kräva istället en deklarerad årsinkomst på minst 100 000 kronor eller 10 000 kronor per månad över en längre tid.

Om du inte uppnår för inkomstkraven har du ändå möjligt att kunna bli beviljad för ett privatlån. Då måste du ha en medsökande eller någon som ställer upp som borgensman. Dessa personer måste i så fall ha en god kreditvärdighet. De personerna förbinder sig då till att förbinder sig ta över kostnaden för ditt lån om du inte klarar av betalningarna.

Innan du ska ansöka om ett lån utan inkomst

Låna pengar utan en inkomst är inget du ska göra utan att tänka efter. Så fort du har blivit beviljat ett lån måste du betala tillbaka varje månad eller kvartal, om du inte kan betala tillbaka kommer det tillkomma dyra avgifter. I värsta scenario om du inte klarar av dina betalningar kan du få en betalningsanmärkning och ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Det är därför bra att se över dina kontanta medel och räkna på om du kommer ha råd med ett smslån utan att ha en inkomst. Täcker de inkomsterna du har både dina utgifter och räntekostnader. När du tar ett lån använder du dina framtida inkomster i en klumpsumma. Om du inte får in tillräckligt pengar kan ett lån få förödande konsekvenser för din ekonomi.

Vi rekommenderar dig att i första fall undersöka alternativa metoder till ett smslån. Socialstyrelsen kan i vissa fall ge ekonomiskt bistånd till problem med tillfälliga ekonomiska problem. För att ta del av Socialstyrelsens bidrag måste man uppnå vissa krav som till exempel hos arbetsförmedlingen att stå tillförfogande på arbetsmarknaden.

Du kan även ta hjälp av din kommuns budget- och skuldrådgivare.

Skydda dig med låneskydd och inkomstförsäkring

Om du har en inkomst just nu kan det var bra att skydda dig mot effekterna mot ett plötsligt inkomstbortfall. Du kan teckna en inkomstförsäkring hos ditt fackförbund.

Det gör det möjligt för dig att behålla din inkomst om du skulle råka ut för en olycka, sjukskrivning, bli uppsagd eller liknande. Det finns även en motsvarande försäkring som istället kan skydda dina lån som kallas för ett låneskydd. Med ett sånt skydd täcks hela eller delar av dina lånekostnader av försäkringen om du inte skulle kunna jobba. Du kan själv bestämma hur mycket försäkringen ska täcka. Försäkringen kan täcka allt från arbetslöshet, dödsfall och sjukdom.

Shopping Cart